Menu

Puszyste pierniczki z mąką owsianą fit


Autor przepisu:
Aneta Stolarz

Skład:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g

pół szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej 60 g

1 jajko 60 g

60 g cukru pudru brzozowego

20 g miodu

łyżeczka sody oczyszczonej 5 g

25 g świeżych drożdży

60 g oleju kokosowego

łyżka przyprawy korzennej


Przygotowanie:


Wymieszaj mąkę tortową z mąką owsianą (możesz też użyć zmielonych płatków owsianych) oraz cukrem pudrem brzozowym i przyprawą do piernika. W rondelku podgrzej olej kokosowy z miodem, aż się rozpuści, ale nie będzie gorący. Dodaj drożdże i wymieszaj. Mąki wysyp na stolnicę i wbij jajko. Dolewaj powoli olej z miodem i wyrabiaj ciasto, aż będzie się odklejało od rąk. Z małych porcji ciasta formuj placuszki, i lekko je spłaszcz, aby powstały okrągłe pierniczki. Możesz również rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty pierników. Piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz