Dobre vs złe węglowodany




Węglowodany są wszędzie!
Żródłem węglowodanów nie jest jedynie chleb, ryż, makaron.

Znajdziesz je w produktach: 

- chleb i produkty mączne
- ryż, kasza i makaron
- orzechy i nasiona
- warzywa i owoce
- mleko i nabiał
- soki i napoje
- słodycze

Węglowodany składają sie na złożone i proste. 

Węglowodany złożone są dobre:
Ich struktura chemiczna oraz duża ilość błonnika sprawia, że nasz organizm pracuje ciężej, żeby je strawić oraz potrzebuje na to więcej czasu, co w konsekwencji pozwala uzyskać więcej energii na dłużej.

Dlaczego są dobre?

- duża ilość błonnika i składników odżywczych
- niski index glikemiczny
- daję poczucie większej sytości
- przyspieszają metabolizm

Węglowodany proste są złe:
Są to najmniejsze czosteczki, które nasz organizm trawi bardzo szybko. Ich spożywanie prowadzi do częstych wahań insuliny, co w konsekwencji sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo często są to produkty wysoko przetwarzane i ubogie w składniki odżywcze.

Dlaczego są złe?

- ubogie w błonnik i składniki odżywcze
- wysoki index glikemiczny
- puste kalorie, sprzyjające tyciu
- wysoki poziom glukozy we krwi = zmęczenie


Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.