Korzyści z jedzenia Mango



Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach.

Mango zawiera:

Sporo wody
Błonnik
Witamina C
Witaminy z grupy B
Witaminy A, E, K
Dużo potasu
Wapń
Magnez
Fosfor
Sód
Żelazo
Cynk

Wpływ na organizm:
Polecane dla osób odchudzającym się
Zawrta w owocu mangiferyna zwalcza drobnoustroje i wirusy, działa przeciwzapalnie, immunomodulująco
Likwiduje wolne rodniki i chroni przed nowotworami
Wyrównuje poziom cholesterolu
Reguluje poziom cukru we krwi - obniża insulinooporność
Hamuje procesy starzenia się skóry

Uwaga:
Mango może uczulać
Nie powinny go spożywać osoby z kamicą szczawionowo-wapniową

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.