Menu

FIT czekolada



Składniki
:
- 30 g oleju kokosowego (2 łyżki),

- 15 g wiórków kokosowych (1 łyżka),

- 30 g kakao naturalnego (2 łyżki),

- 120 g mleka migdałowego (pół szklanki),

- 15 g miodu (1 łyżka),

- laska wanilii. 

Przygotowanie
Do garnuszka dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao (naturalnego) i pół szklanki mleka migdałowego (można dodać krowiego). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miodu i również mieszamy. Gotujemy przez chwile na małym ogniu. 

Jak dodać aromat waniliowy? Aby wyciągnąć ziarna z laski wanilii, należy obciąć końcówki i naciąć nożem laskę wanilii, wzdłuż bocznej krawędzi. Następnie rozchylamy laskę wanilii, aby była w miarę prosta i wyciągamy, za pomocą łyżki, ziarenka. Dodajemy do garnuszka szczyptę, ponieważ aromat z całej laski byłby zbyt mocny!


Na koniec dosypujemy 1 łyżkę wiórków kokosowych i mieszamy. Gotową masę odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Układamy czekoladową masę na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4h. Na wierzch możemy dodać ulubionych owoców lub orzechów. 

Smacznego!

BLOND&BRUNETTES

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz