Menu

Fit piernik marchewkowy ze zdrową polewą czekoladową



Fit piernik marchewkowy ze zdrową polewą czekoladową
Cały piernik z polewą około 1900 kcal.
Jeżeli podzielimy go na 12 porcji (takich jak na zdjęciu) to każda będzie miała około 160 kcal
Autor przepisu: Aneta Stolarz

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki jaglanej 260 g (mąkę jaglaną Bio, ksylitol 1 kg i olej kokosowy
  • szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu 60 g
  • marchewka 200 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao 24 g
Polewa:
  • łyżka karobu 12 g
  • 25 g oleju orzechowego
  • łyżka cukru brzozowego ksylitolu 20 g
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj zdrową polewę. W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy piernik polej ciepłą polewą czekoladową.  Smacznego :)


Inne przepisy znajdziecie na: Dietetyczne-przepisy.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz