Menu

Kotleciki mielone z buraczkami



Kotleciki mielone z buraczkami – 4 porcje po niecałe 350 kcal każda
Autor: Aneta Stolarz
Składniki:
500 g mielonego mięsa z z piersi indyka lub kurczaka
  • 2 buraki 200 g
  • 1 cebula 200 g
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku 10 g
  • 2 łyżki octu balsamicznego 30 g
  • pół łyżeczki miodu 3 g
  • łyżeczka oliwy 5 g
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 600 g ziemniaków

    Przygotowanie:
    Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę pokrój w kostkę, a buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Podduś cebulę i buraki na patelni na łyżeczce oliwy z dodatkiem octu balsamicznego i miodu, aż zmiękną i ostudź. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z jajkiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostudzone buraki z cebulką i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem,  i dokładnie wymieszaj. Formuj burgery i smaż je na patelni bez tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Zjedz z ziemniakami w mundurkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz